کتاب این هفته فصل سخن چه بود؟
کاپیتان آرسنییف از طرف دولت مرکزی تزاری روسیه مأمور میشود برای کشف و نقشهبرداری دورترین قسمت سیبری، یعنی شبه جزیره کامچاتکا و اوسوری عزیمت کند و در طول همین سفرهاست که با درسو اوزالا، مردی از طایفه گلد، از اقوام بدوی پراکنده در آن ناحیه روبهرو میشود و نوعی رابطه مرید و مرادی با او پیدا میکند و درسهای بسیاری در زندگی از او میآموزد.
این جملهها محور کتاب «درسو اوزالا»، نوشته ولادیمیر آرسنی یف است که در بخشی از مقدمۀ آن نیز آمده: «۳۸ سال از چاپ اول این کتاب با همین ناشر گذشت و دراینبین اتفاقات تلخ و شیرین زیادی افتاد، اما من هم بار دیگر مثل کاپیتان آرسینیف در دیدار دوم از دیدن دوستی دیرین چون درسو اوزالا غرق شعف شدم. این بار ۱۰ روزی با او و کاپیتان به سر بردم. جنگلها و کوههای اوسری را درنوردیدم، جانوران و گیاهان و درختها و دشت ها و رودهای سرکش و سنگلاخ را دیدم و دلم در هوای همراهی با آن دو پر کشید.»
در یکی دیگر از سلسله نشستهای فصل سخن با تمرکز بر کتابهای حوزه محیطزیست، کتاب «درسو اوزالا»، نوشته ولادیمیر آرسنی یف با ترجمۀ مهدی غبرائی، بعدازظهر سهشنبه (۲۳ خردادماه 1402) در کتابفروشی اردیبهشت جهاد دانشگاهی واحد اصفهان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
فصل سخن این هفته چگونه گذشت؟
در ابتدای نشست سعیده سیاحیان، نویسنده و منتقد گفت: قبل از اینکه وارد بحث درباره این کتاب شویم که شخصاً مدت زیادی نیست که با آن آشنا شدم، خاطره پیدا کردن و به دست آوردن این رمان را برای شما میگویم که برای من بسیار جذاب بود. در جلسه اتاق فکر فصل سخن که به ریاست و مدیریت آقای رهبری برگزار میشود، بیان شد که محور کتابهای امسالِ ما محیطزیست باشد. پیدا کردن کتابی که در حوزه ادبیات باشد به همه واگذار شد ولی من به طور ویژه مأمور پیدا کردن رمانی برای معرفی کردن شدم که اگرچه کتاب در ارتباط با محیطزیست در حوزه نوجوانان بسیار است اما پیدا کردن اینگونه کتابها حتی در حوزه بزرگسال نیز کار سختی است. در یکی از گشتوگذارهای بیهدف من در فایلهای صوتی ناگهان چشمم به اسمی به نام درسو اوزالا خورد و به دنبال آن رفتم. وقتیکه فایل صوتی آن را گوش دادم، دیدم که درسو دارد خودش را به ما معرفی میکند و اینقدر ذوقزده شدم که به آقای رهبری گفتم من یک رمان عجیب در این زمینه پیدا کردم که فایل صوتی آن با صدای بهروز رضوی است.
او خاطرنشان کرد: از اینکه درسو جمع کوچک ما را انتخاب کرد از او سپاسگزاریم و میدانم که روحش همه جای کره زمین است و چهبسا آدمهایی مثل درسو که جسمشان اندکی بر زمین حضور پیدا میکند و روح آنها همواره هست و کره زمین و جنگلها و کوهها و رودها و حیوانات و تمام آن چیزی که در این هستی وجود دارد به وجود و روح این بزرگواران وابسته است. رمان درسو اوزالا را کاشفی به نام ولادیمیر آرسنی یف بهعنوان یک مهندس روس نوشته است که در اوایل قرن ۲۰ شغلش کشف سرزمینهای ناشناخته بوده است. او در یکی از مأموریتهایش که به شمال روسیه میرود با شخصیتی به نام درسو آشنا میشود و این کتاب در واقع مستندنگاری سفر کشفی او است. او در سال ۱۹۰۲ به سیبری سفر میکند و در این سفر با درسو آشنا میشود.
این نویسنده و منتقد با اشاره به اینکه رمان درسو اوزالا به درجهای از محبوبیت در دنیا میرسد که ۲ نسخه سینمایی از روی آن ساخته میشود، افزود: اولین نسخه سینمایی آن در سال ۱۹۶۱ توسط یک فیلمساز روسی و دیگری در سال ۱۹۷۵ توسط فیلمساز مشهور ژاپنی به نام کوروساوا ساخته میشود. فیلم در دسترس است و میتوانید آن را مشاهده کنید اما من فکر میکنم وقتی یک اثر ادبی کار خود را انجام میدهد دیگر سنگ تمام می گذارد؛ رمان و روایت آرسنیف از درسو چیز دیگری است.
شما می توانید شرح مفصل آنچه در فصل سخن “درسو اوزالا” گذشت را در سایت ایسنا جهاددانشگاهی اصفهان (اینجا کلیک کنید) مطالعه کنید.
شبکههای اجتماعی
اگر علاقهمند هستید که از آخرین اخبار، رویدادها و فعالیت های انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان مطلع شوید کافی است ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید. (برروی آیکنهای زیر کلیک کنید.)