14 آذر 1403

فصل سخن: کتاب «منوچهر طیاب؛ گفته‌ها و ناگفته‌ها»

نویسنده: طاهره شفیعی


کتاب این هفته فصل سخن چه بود؟

همه ما می‌دانیم حفظ فرهنگ و تمدن زادگاهمان، درواقع حفظِ بخشی از هویت ما است؛ با این همه گاهی در حفظ و نگهداری از آن کوتاهی می‌کنیم. امید است هر کدام از ما به اندازه خودمان ایران و ایرانی را به جهانیان بشناسانیم و حافظ این میراث ارزشمند یعنی تمدن و فرهنگ ایرانی باشیم. این جمله‌ها بخشی از گفته‌های محمدرضا اصلانی در مقدمه کتاب «منوچهر طیاب؛ گفته‌ها و ناگفته‌ها» نوشته غلامرضا مهیمن، فیلم‌ساز و نویسنده است. او در این مقدمه نوشته است: «و به امروز رسیده به اکنونی افسانه و واقعیت؛ افسانۀ همه رنج‌های ما و واقعیتِ همه فرهنگ ما. نگه‌داشته به دست کویر. از دست‌ رفته از نادانستگی ما؛ و طیاب از این نیز گذشته چون ریگ روان، خشک و مهربان چون برق آب قنات، لحظه‌ای و دیگر خیالی.»

منوچهر طیاب؛گفته‌ها و ناگفته‌ها

در یکی دیگر از سلسله نشست‌های فصل سخن با تمرکز بر کتاب‌های حوزه زندگی‌نامه، کتاب «منوچهر طیاب؛گفته‌ها و ناگفته‌ها» نوشته غلامرضا مهیمن، فیلم‌ساز و نویسنده، بعد از ظهر (سه‌شنبه ۲ خردادماه 1402) در کتاب‌فروشی اردیبهشت جهاد دانشگاهی واحد اصفهان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

فصل سخن این هفته چگونه گذشت؟

در ابتدای این نشست محمدرضا رهبری، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی واحد اصفهان گفت: در کتاب «منوچهر طیاب؛ گفته‌ها و ناگفته‌ها» شاهد گفت‌وگوی منوچهر طیاب و غلامرضا مهیمن طی سال‌های ۹۵ تا ۹۸ در پنج مجلس هستیم. منوچهر طیاب کسی است که وقتی آقای مهیمن از ایشان درباره زندگی می‌پرسند، اظهار رضایت می‌کند و می‌گوید من خوشبختم، چراکه فیلم ساختم و دانشجو تربیت کردم؛ و اگر او را به نگاه یک سازنده ببینیم، انسان قابل‌احترام و دارای تجربه‌های قابل‌تأملی است. از این بابت که یک فیلم‌ساز با منوچهر طیاب گفت‌وگو کرده، خوشحالم.  

او ادامه داد: کتاب از ۵ مجلس تشکیل‌شده است؛ مجلس اول در باب دهه ۴۰ و ورود منوچهر طیاب به ایران و راه‌اندازی رشته فیلم‌سازی در دانشکده ارتباطات توسط او و فیلم‌سازی در مورد صنعت نفت و فیلم‌سازی ابراهیم گلستان است. دوران کاری ابراهیم گلستان به دلیل ارتباط او با فروغ فرخ‌زاد و کسانی مثل مهدی اخوان ثالث که با او در ارتباط بودند و تأثیری که صنعت نفت بر جریان فرهنگی ما داشت، بسیار ویژه است. برای ما هنوز بسیار مبهم است که او چه کرد. اما در این کتاب به شکل کوتاهی به آن اشاره می‌شود.

این نویسنده بیان کرد: دهه ۴۰ دهه مهمی است که مملکت ما در آن تلاش به نوسازی می‌کند. این دهه، تاریخ سازندگی ایران، اولین مطرح سازی جدی بحث برنامه‌ریزی، واقعه اصلاحات ارزی و بعد از آن انقلاب سفید و حوادث پس‌ازآن را، در بر دارد. جریانات فرهنگی ویژه‌ای در آن دوره رخ داد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مربوط به تئاتر دهه ۴۰ است و به‌طور ویژه تئاتر تجربی و همین‌طور سینمای مستند در ایران شکل گرفت. غلام رضا مهیمن در این مجلس همچنین به بخشی از پشت پرده‌ها و کمتر گفته‌ شده‌های تلویزیون ملی اشاره می‌کند.

شما می‌توانید شرح مفصل آنچه در فصل سخن «منوچهر طیاب؛گفته‌ها و ناگفته‌ها» گذشت را در سایت ایسنا جهاددانشگاهی اصفهان (اینجا کلیک کنید) مطالعه کنید.


شبکه های اجتماعی

اگر علاقه‌مند هستید که از آخرین اخبار، رویدادها و فعالیت‌های انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان مطلع شوید کافی است ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید. (برروی آیکن‌های زیر کلیک کنید.)


مطالب مرتبط