25 شهریور 1403

ارائه زیبای علم؛ گفت‌وگوی معنادار با مخاطبین

نویسنده: ریحانه سادات سجادی

We believe that science is beautiful; you just have to find the best ways to showcase it.     “mindthegraph.com”

«ما معتقدیم که علم زیباست؛ شما فقط باید بهترین راه را برای نمایش آن پیدا کنید.»

واژه «showcase» اصل مطلب را می‌رساند، نمایش و یا ویترینی برای نمایش. برای درک بهتر علم و پیشرفت در آن ما به یک ویترین زیبا و شفاف نیاز داریم. تا تمام مخاطبان خود را جلب کند. در این مسیر گرافیک و طراحی به کمک ما می‌آید. نرم‌افزارهای متعددی وجود دارد که قدرت ما در نمایش داده‌ها و نتایج علمی را بیش‌ازپیش کرده است. در واقع، برخلاف عقیده برخی که علم را تنها مختص دانشمندان و متخصصان می‌دانند؛ گرافیک و هنرهای بصری می‌کوشد تا این افکار را تصحیح کند.

از سویی با توجه به اهمیت نمایش یافته‌های علمی، داشتن مهارت‌های طراحی گرافیک اهمیت فزاینده‌ای به ویژه در میان پژوهشگران، دانشمندان و متخصصان پیدا کرده‌ است، این مهارت‌ها آنان را قادر می‌سازد تا ایده‌ها و یافته‌های خود را در قالب نمودارها و اینفوگرافیک‌هایی واضح و جذاب ایجاد کنند و مفاهیم پیچیده علمی را به زبانی ساده و شکلی کاربردی به دیگران منتقل ‌کنند.

به تعبیری، گرافیک مفاهیم و یافته‌های علمی را برای همگان قابل دسترس‌تر می‌کند. این موضوع می‌تواند تأثیر تحقیقات آنان را گسترش دهد، سواد علمی را ارتقا دهد و همکاری‌های درون و یا بین‌رشته‌ای را تسهیل کند[1].

همچنین درک اصول طراحی گامی مهم برای محققان است، حتی اگر خودشان قصد طراحی نداشته باشند، توصیه می‌شود که برای یادگیری آن تلاش کنند، این موضوع به آنان کمک می‌کند تا آنچه را که می‌خواهند، تشخیص دهند و بتوانند با هنرمندانی که با آن‌ها کار می کنند گفت‌وگوی معنادارتری داشته باشند[2].

شرکت ادوبی[3] یکی از قدرتمندترین شرکت‌های فعال در حوزه طراحی و گرافیک است. ایلاستریتور[4] یکی از شناخته‌شده‌ترین نرم‌افزارهای این شرکت است که به شما این قابلیت را می‌دهد تا به راحتی ایده‌ها و کانسپ‌های علمی خود را در محیطی وکتورمبنا نمایش دهید. مطمئنا خود شما هم درک بهتری از ایده خود پیدا خواهید کرد و موفقیت بیشتری در مسیر علمی خود به دست خواهید آورد. کافی است چند ابزار کاربردی این نرم‌افزار همچون Rectangle tool  و Pen tool را یاد بگیرید. پس از آن می‌توانید دیاگرام‌ها و مدل‌های ذهنی خود را به راحتی و با کیفیت بالایی پیاده‌سازی کنید و در عرصه‌های مختلف علمی نمایش دهید.

این تنها یک مقدمه بود، متن ادامه دارد و در یادداشت‌های بعد مروری بر ابزارهای کاربردی Illustrator خواهیم داشت.


[1] https://plantae.org/introduction-to-graphic-design-in-research/

[2] https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ecs2.3786

[3] Adobe

[4]  Illustrator

یادداشت: از عباس کیانی- پژوهشگر

مطالب مرتبط