14 آذر 1403

فصل سخن: کتاب «ادبیات و دفاع از سیاره زمین»

نویسنده: طاهره شفیعی


کتاب این هفته فصل سخن

همه ما می‌دانیم که حفاظت از محیط‌زیست، امری حیاتی برای ادامه زندگی است. بااین‌حال فرهنگ ما اغلب ما را به سمت انجام کارهایی سوق می‌دهد که منجر به قهر طبیعت و محیط‌زیست شده و روزبه‌روز شرایط را برای زندگی همه‌مان سخت‌تر می‌کند.

همین‌ الان که این عبارت‌ها را می‌خوانید یکی دو گونه زیستی در خطر انقراض قرار گرفت، چشمه‌ای در نواحی زاگرس نشین ایران خشکید، درخت تنومند هزارساله‌ای در آمازون به خاک افتاد. دریاچه یخ‌زده‌ای که نروژی‌ها همین پارسال روی آن ورزش می‌کردند، آب‌شده و ده‌ها فاجعه زیستی دیگر رخ داد.

این جمله‌ها بخشی از کتاب «ادبیات و دفاع از سیاره زمین» نوشته ابراهیم سلیمی کوچی، دانشیار ادبیات تطبیقی دانشگاه اصفهان است که محور یکی دیگر از سلسه نشست‌های فصل سخن در سال جدید با تمرکز بر کتاب‌های حوزه ادبیات و محیط زیست قرار گرفت و بعدازظهر چهارشنبه (۳۰ فروردین‌ماه 1402) در کتاب‌فروشی اردیبهشت جهاد دانشگاهی واحد اصفهان برگزار شد.

کتاب ادبیات و دفاع از سیاره زمین

فصل سخن این هفته چگونه گذشت؟

در ابتدای این نشست ابراهیم سلیمی کوچی، نویسنده کتاب «ادبیات و دفاع از سیاره زمین» گفت: ایده اولیه  این کتاب در کلاس‌های کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان شکل گرفت. به این معنا که به خاطر علاقه‌های شخصی و تکاپویم در حوزه اندیشه زیست‌محیطی، می‌خواستم یک درس‌نامه‌ای در اختیار دانشجویانی قرار دهم که اصرار داشتند متنی در حوزه مطالعات زیست‌محیطی پیش رو داشته باشند که در راستای آشنایی با نظریه‌ها، کمک‌کننده باشد. درواقع دغدغه‌ای بود که درس‌نامه‌ای برای این موضوع به‌صورت عملی و کاربردی آماده شود.

او افزود: جای متن‌هایی در عرصه مطالعات ادبی که بتوانند به این موضوع، عمیق‌تر و سازمان‌یافته‌تر و با رهیافت‌های جدیدتر و نوتر بپردازند، خالی است و می‌شود اندیشه ورزی کرد وبه‌خصوص در متدولوژی  حرف‌های نوعی به میان آورد و همه این‌ها باعث شد که جدی‌تر به موضوع نگاه شود و با مطالعه صدها مقاله و ده‌ها کتاب منتشرشده از دهه ۶۰ میلادی به بعد در ایلات متحده و هم‌چنین در کشور اسکاندیناوی که‌ موج خیلی عمیقی نسبت به مطالعات زیست‌محیطی در حوزه نظری دارند کم‌کم متنی شکل گرفت که امروز پیش روی شما است.

نویسنده کتاب «ادبیات و دفاع از سیاره زمین» ادامه داد: این متن ادعایی بیش از این‌که یک مقدمه باشد، ندارد به همین خاطر سعی کرده متن، چابک، ساده، سازمان‌یافته و درعین‌حال با نگاه همه‌جانبه به موضوع نوشته شود. یکی از دغدغه‌های اصلی این کتاب این است که یک دعوت باشد، همان‌طور که در مقدمه و مؤخره آن به‌صورت جدی به این قضیه اشاره‌شده است.

شما می‌توانید شرح مفصل آنچه در فصل سخن «ادبیات و دفاع از سیاره زمین» گذشت را در سایت ایسنا جهاددانشگاهی اصفهان (اینجا کلیک کنید) مطالعه کنید.


شبکه‌های اجتماعی

اگر علاقه‌مند هستید که از آخرین اخبار، رویدادها و فعالیت‌های انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان مطلع شوید کافی است ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید. (بر روی آیکن‌های زیر کلیک کنید.)


مطالب مرتبط