1 مهر 1402

فصل سخن: کتاب «مبانی نقد حکمی هنر»

نویسنده: انتشارات


کتاب این هفته فصل سخن

بازاندیشی در باب مبانی و مؤلفه‌های هنر حکمی یکی از گمشده‌های سنت ایرانی اسلامی است. پاسخ به چگونگی استمداد از ابزار نقد مدرن برای تحلیلی زیبایی‌شناسی نزد سنت؛ پرسشی است که در کتاب مبانی نقد حکمی هنر مورد بررسی قرارگرفته است.

یکی دیگر از سلسله نشست‌های فصل سخن، سه‌شنبه (۱۲ اردیبهشت‌ماه 1402) در کتابفروشی جهاددانشگاهی اصفهان برگزار شد و به نقد و بررسی کتاب‌های حوزه علوم انسانی (فلسفه هنر) پرداخته شد. 

فصل سخن این هفته چگونه گذشت؟

در ابتدای این نشست که با محور نقد و بررسی کتاب «مبانی نقد حکمی هنر» برگزار شد، جواد آقاجانی، مؤلف کتاب «مبانی نقد حکمی هنر» با بیان اینکه اغلب کتاب‌های نقد هنر فارسی و غیرفارسی، توسط اندیشمندان غیر ایرانی نوشته‌ شده‌اند، اظهار کرد: دغدغه و ایده اصلی این کتاب وقتی به سراغ من آمد که سؤال برایم مطرح شد و آن‌هم این بود که آیا در اندیشمندان ایرانی کسی در باب هنر سخن گفته است یا نه؟ آیا بین حکمای عرفان آیا مطلبی در باب معیارهای هنر وجود دارد یا خیر؟ کمابیش عرفای شاعر در باب معیارهای عینی هنر سخن گفته‌اند.

او در خصوص روش‌شناسی پژوهش خود عنوان کرد: جامعه آماری این کتاب محدود به عرفای دارای متون منظوم است. در بین این عرفا دست به گزینش زده و عرفایی چون نظامی، شبستری، عطار، مولانا و عبدالرحمن جامی را برگزیدم. از متون منظوم این حکما مطالبی در باب هنر استخراج کردم. روش من این بود که مداخل و کلیدواژگان را شناسایی کرده و سپس به سراغ منابع رفتم، اما این روش کافی نبود و ابیاتی را که برای نقد هنر نیاز داشتم به دست نمی‌آوردم، بنابراین مجدداً منابع را بیت به بیت بررسی کرده و آن‌ها را از روی شرح بیت انتخاب کردم، سپس کدگذاری و دسته‌بندی انجام شد. در نهایت به کمک نقد سه‌گانه دسته‌بندی نهایی را برقرار کردم.

شما می‌توانید شرح مفصل آنچه در فصل سخن «مبانی نقد حکمی هنر» گذشت را در خبرگزاری ایسنا اصفهان (اینجا کلیک کنید) مطالعه کنید.


شبکه‌های اجتماعی

اگر علاقه‌مند هستید که از آخرین اخبار، رویدادها و فعالیت‌های انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان مطلع شوید کافی است ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید. (بر روی آیکن‌های زیر کلیک کنید.)