1 مهر 1402

فصل سخن: کتاب «هر احساسی را باور نکن»

نویسنده: انتشارات

هوا خیلی از اوقات ابری است، اما آیا ابری خواهد ماند؟ آیا همیشه بارانی خواهد ماند؟ پس‌ از آن آفتابی نخواهد آمد؟ پس چرا بر روی افراد با توجه به هیجانات گذرایی که تجربه می‌کنند برچسب می‌زنیم؟

این جملات بخشی از کتاب «هر احساسی را باور نکن» اثر «رابرت لیهی» است که در یکی دیگر از سلسله نشست‌های فصل سخن با حضور «سهیلا سبزواری»، که یکی از مترجمین این کتاب است، مطرح شد.

سهیلا سبزواری، روان‌شناس و مشاور در ابتدای این نشست گفت: رابرت لیهی یکی از نویسندگان بزرگ در حوزه روانشناسی است که این کتاب نیز متعلق به اوست. روش او درمان شناختی رفتاری است و کتاب «هر احساسی را باور نکن» نیز بر همین محور است. اساتید بزرگ رشته روانشناسی نیز مقدمه‌ای بر این کتاب نوشته‌اند.

او با اشاره به اینکه ما خیلی اوقات تصور می‌کنیم که احساساتمان را می‌شناسیم، افزود: ما تلاش می‌کنیم هیجانات مراجعان را به آنان نشان دهیم. احساسات را باید از افکار تفکیک کرد. گاهی افکاری پشت احساسات ما قرار دارند و ما به آن فکر، اهمیت نمی‌دهیم. باورهایی پشت احساسات هستند که باعث بروز رفتار ما می‌شوند.

این روان‌درمانگر با بیان اینکه فصل اول کتاب «هر احساسی را باور نکن» در مورد تفاوت فکر و احساس صحبت می‌کند، خاطرنشان کرد: گاهی ما فکر می‌کنیم که به‌عنوان مثال بازنده هستیم. این احساس نیست، بلکه این فکر ما در مورد خود ما است. ما می‌توانیم از خودمان بپرسیم که آیا من بازنده‌ام؟ این پرسش موضوعیت دارد، اما بابت این باور، غمگین خواهیم شد و واکنشی احساسی و هیجانی خواهیم داشت. آیا اینجا می‌توانیم بپرسیم که آیا من غمگینم؟ طبیعتاً خیر. در اینجا این پرسش موضوعیتی ندارد، چون بدیهی است که شما غمگین هستید و در حال حاضر این احساس راتجربه می‌کنید.

سبزواری ادامه داد: وقتی هیجان را تجربه می‌کنیم پس سؤال در مورد وجود این هیجان موضوعیتی ندارد و همچنین بدیهی است که ما غمگین و ناراحت یا خوشحال و شاداب باشیم، چون به قول لیهی بدن شما در مورد احساستان دروغ نمی‌گوید و شما در حال تحربه این حس هستید.

او با بیان اینکه کتاب تلاش می‌کند که ما فکر، احساس و رفتار را از یکدیگر جدا کنیم و متأسفانه اغلب ما این موارد را یکی می‌انگاریم، بیان کرد: لیهی می‌گوید بدن شما به شما حقیقت را می‌گوید، به بدن خود به لحاظ احساسات اعتماد کنید. البته او نمی‌گوید اجازه بدهید احساس بر رفتار شما غلبه کند، بلکه باید به خودتان بگویید من خشمگین هستم، اما قرار نیست با کسی دعوا کنم.

شما می‌توانید شرح مفصل آنچه در فصل سخن این هفته گذشت را در سایت خبرگزاری ایسنا‌(اینجا کلیک کنید) مطالعه کنید.