گذر زمان نه تنها واقعه عاشورا را کمرنگ نکرده است، بلکه این حادثه تاریخی همچنان برای انسانهای آزاده موجآفرینی میکند؛ اما به راستی چرا؟
قیام عاشورا چه پیامی برای رشد ابعاد وجودی انسان دارد که انسان امروز باید آن را بهطور جدی دریافت کند؟ واقعه عاشورا به ظاهر اینطور است که جمعیت کوچکی در بیابانی با گروه مقابل درگیر میشود، رنج و شکنجه میبیند و کشته میشود. آیا در تاریخ زندگی انسان همین یک قیام اتفاق افتاده است؟ خیر. در تاریخ، قیامهایی بسیار وسیعتر از این هم رخ داده؛ اما در عاشورا چه چیزی وجود داشته که توانسته تاکنون برای همه جوامع و انسانهای آزاده، موجآفرینی کند و اجازه ندهد که گذر زمان به آن رنگ قدمت دهد؟
پاسخ در ویژگیهای ممتازی است که در این حادثه وجود دارد. یکی از ویژگیهای ممتاز آن، رهبر قیام یعنی حسین بن علی(ع) است. اگر شخصیت ایشان را در غیر از حادثه کربلا بررسی کنیم، میبینیم که شخصی در اوج اتصال به مقام بندگی خداوند، در اوج زهد دنیا و تعلقات دنیایی و در نهایت فضیلت، شجاعت، عفت و کمالات انسانی ایستاده است و خالصانه این قیام را نه برای رسیدن به قدرت و حطام دنیا، بلکه برای اصلاح انجام میدهد و انسانی که میخواهد در جامعه محل زیست خود وارد فعل و انفعالات سیاسی و اجتماعی شود، میتواند با تأسی از شخصیت اباعبداللهالحسین(ع) این پیام را دریافت کند.
مطالب بالا، بخشی از گفتوگوی خبرنگار ایکنا با عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان است که به مناسبت عاشورای حسینی و با موضوع «نسبت انسان امروز با واقعه عاشورا» انجام شده، متن کامل این گفتوگو در لینک زیر قابل دسترسی است:
چنانچه به این موضوع علاقهمند هستید و میخواهید با آرا و دیدگاههای بیشتری در این زمینه آشنا شوید، مطالعه گفتوگوی زیر نیز خالی از لطف نیست:
موضوع دیگری که به مناسبت عاشورا به آن پرداختهایم، وجه تشابه قرآن کریم بهمثابه ثقل اکبر و امام حسین(ع) بهمثابه ثقل اکبر است. علیاکبر توحیدیان، پژوهشگر قرآنی اهل کاشان در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری ایکنا قرار داده، این وجه تشابه را «جاودانگی» مینامد و در 19 بند، تشابه قرآن کریم و امام حسین(ع) را از حیث جاودانگی بررسی میکند. با مراجعه به لینک زیر میتوانید این یادداشت را مطالعه کنید: