9 تیر 1404

باید و نبایدهای اصول حرفه‌ای یک خبرنگار

17 مرداد 1403

خبرگزاری ایسنا

اگر خبرنگار دغدغه نداشته باشد، نمی‌تواند به شغل خبرنگاری وارد شود؛ ذات خبرنگار و کار خبر، داشتن دغدغه است؛ بنابراین وجود آن دغدغه‌ها است که به کار خبرنگار ارزش می‌دهد. زمانی کار خبرنگار ارزش پیدا می‌کند که خبرنگار دغدغه حل مسائل را داشته باشد، مشکلات جامعه را مشکل خود بداند و برای حل آن قدم بردارد و آن دغدغه است که می‌تواند به همه این‌ها ارزش دهد و سبب بقا و ماندگاری آن قلم شود.

«یک خبرنگار باید مانند یک چراغ یا نورافکن عمل کرده و روی مسائل و چالش‌های موجود در جامعه خود متمرکز شود و بتواند آن‌ها را به‌وضوح بیان کند و مطالبه‌گری خوب، شفاف و به واقعی داشته باشد. مشکلی که در حال حاضر وجود دارد این است که متأسفانه برخی از خبرنگاران یا خبرنگارنماهای ما بجای مطالبه‌گری، بیشتر کار تخریب انجام می‌دهند که این هیچ‌چیزی را حل نکرده و بهبود نمی‌بخشد. وظیفه اصلی یک خبرنگار این است که واقعیت‌ها را آن‌طور که هست و نه با کمی و کاستی بیان کند. برای مثال اگر در اصفهان فرونشست و مسائل آبی برای این شهر متضرر است، دقیق، موشکافانه و با علم آن را بیان کند نه صرفاً بر اساس آنچه شنیده قضاوت کند و به رشته تحریر درآورد؛ بلکه باید روی آن موضوع تحقیق کند، مسائل و چالش‌ها را تحلیل کند و در بیان نیز با همان دقت و صراحت عمل کند که بتواند یک موضوع را از ریشه و باظرافت قلم خود به رشته تحریر درآورده و درنهایت هم خواننده و مخاطب و هم مسئولین را راضی نگه دارد و با توجه به اینکه آن چالش با یک علم بیان‌شده، آن‌ها هم بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.»

«خبرنگار شخصی است که خوب می‌بیند، خوب گوش می‌دهد و این خوب گوش دادن به‌خصوص در مصاحبه با اشخاص، بسیار ملموس است و خوب گوش دادن در تسلط خبرنگار در موضوع گفت‌وگو کمک‌کننده است. خبرنگار هنگام گفت‌وگو موظف است که کامل به صحبت‌های شخص مقابل گوش دهد و اگر ابهامی نسبت به گفته‌های مصاحبه‌شونده برای او پیش آمد، همان‌جا مطرح کند و پاسخش را بگیرد. خبرنگاری که در حین مصاحبه تمرکز کافی را نداشته باشد، شنونده خوبی نیست و قطعاً نتیجۀ آن گفت‌وگو و گزارش نیز نتیجه مطلوبی نخواهد بود.»

«دغدغه مندبودن خبرنگار می‌تواند در دریافت اطلاعات و پیدا کردن منابع خبر، تأثیرگذار باشد. برای مثال یک خبرنگار حوزه میراث، باید دغدغه مند حوزه میراث باشد و برای مثال هنگامی‌که اتفاقی در مسجد جامع عتیق اصفهان می‌افتد، قلب او بتپد. همچنین او باید وضعیت میراث را پایش کند و آن حوزه نیز، علاقه‌مندی و دغدغه او باشد. دغدغه‌مندی درست می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد و علاوه بر آن خبرنگار باید حوزه‌ای را برای کار تخصصی انتخاب کند و دغدغه آن حوزه را داشته باشد و این مسئله بسیار با داشتن دانش آن حوزه پیوسته است. اگر خبرنگار بخواهد در رابطه با موضوعی کار خبری انجام دهد، ابتدا باید دانش آن را به دست آورده و دغدغه آن را داشته باشد تا بتواند به بهترین و مؤثرترین روش ممکن و به روش خبری آن را بیان کند.»

این‌ها بخشی از صحبت‌های برخی از خبرنگاران اصفهانی است که خبرنگار ایسنا درباره ویژگی‌ها و باید و نبایدهای حرفه خبرنگاری با آن‌ها گفت‌وگو کرده است که متن کامل آن را می‌توانید در لینک زیر بخوانید:

isna.ir/xdRDgc

مطالب مرتبط