18 تیر 1404

تا دیر نشده خودت را بشناس

7 اسفند 1403

سمیرا قاسمی

صفورا طاهری، دانشجوی رشته مشاوره دانشگاه اصفهان: جهان به سرعت در حال تغیير است و ما، برای اينکه بتوانیم بين اين تحولات عظيم، به زندگی خود ادامه دهیم، لازم است اقداماتی را برای ارتقای خود و حرفه‌مان انجام بدهیم تا به رشد و رضایت دست پیدا کنیم. طبق آنچه جیمز والد روپ و تیموتی باتلر در کتاب «مسیر شغلی» ارائه می‌دهند، اولين گام برای حرکت در اين مسير، خود شناسی است.

بعد از این، باید فرصت‌ها و منابعی که در دسترس‌مان قرار دارد بشناسیم و دست آخر، فرصت‌هایی که بهترین گزینه به شمار می‌روند و با ما هم‌خوانی دارند را انتخاب کنیم؛ به این ترتیب، می‌توانیم نیازهای خود را استخراج و روند تغییر مسیر شغلی‌مان را هدایت کنیم.

همه ما برای شناخت خود و تعیین مسیر رشدمان، ناگزیریم که به این سوال‌ها پاسخ بدهیم:

علاقه من چیست؟

می‌شود گفت علاقه آدمیزاد در طول عمرش تقریبا ثابت است و می‌داند از انجام دادن چه کارهایی بیشترین لذت را می‌برد. موقعیت‌های مختلف زندگی نیز، به ما نشان می‌دهند که چه کاری را دوست داریم و از چه کاری بیزاریم؛ بنابراین، مروری بر آنچه تا به امروز از سر گذرانده‌ایم، چراغ راهی‌ست برای شناسایی علایق‌مان.

ارزش‌های من کدام است؟

شناخت آنچه برای ما ارزش به شمار می‌رود، معیاری برای انتخاب شغلی‌ست که بیشترین میزان رضایت را برای‌مان به ارمغان می‌آورد. برای شناخت ارزش‌های کاری، لازم است فهرستی از مزایای کاری که دوست داریم انجام بدهیم، تهیه کنیم و بنویسیم که آن‌ها چه معنایی برای‌مان دارند. سپس فرصت‌های شغلی را یادداشت، و افکار و احساسات خود را درباره آن‌ها مکتوب کنیم. بعد، اولویت‌بندی انتخاب‌ها را در دستور کار قرار دهیم.  

چه مهارت‌هایی دارم؟

بعد از اولویت‌بندی ارزش‌ها و انتخاب شغلی که با روحیات ما هم‌خوانی دارد، باید بررسی کنیم و ببینیم محیط کارمان چه نیازها و چالش‌هایی دارد و ما چطور می‌توانیم به توسعه و بهبود آن کمک کنیم؟ قطعا، برای انجام این کار، به مهارت نیاز داریم؛ از مهارت‌های ارتباطی گرفته تا مالی و … .

این بدیهی است که همه ما دارای نقاط ضعف و قوت هستيم، فقط باید حواس‌مان باشد که نقاط ضعف‌مان مانعی برای رسیدن به هدف نشود. تمرین، آموزش و کسب تجربه، از جمله راهکارهایی است که با آن می‌توانیم نقاط ضعف‌مان را بهبود بدهیم و از آن جا که تکنولوژی به سرعت در حال پيشرفت است و با جهانی شدن، بسياری از بازارهای کاری و ساختار شرکت‌ها و سازمان‌ها نسبت به قبل تغيیر کرده است، لازم است در هر جايگاهی هستیم به دنبال کسب مهارت‌هايی باشيم که بتوانيم نيازهای سازمان را برآورده کرده و چالش‌های پيش روی آن را برطرف کنيم.

تغيیر ساختار سازمان‌ها و شرکت‌ها، فرصت‌های جديدی را به وجود می‌آورد. بهتر است ما نیز با آگاهی از این تغییرات، مشخص کنیم که قرار است در گام بعدی چه کاری انجام بدهیم، چه مهارتی یاد بگیریم و چه مسیری را طی کنیم.

سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد اصفهان می‌کوشد با انتشار سلسله مطالب «کار خوانی»، مخاطبان خود را در مسیر رسیدن به شناخت بهتر خود، برای رسیدن به رضایت شغلی یاری کند. یادداشت‌های پیشین، با هشتگ کارـخوانی در شبکه‌های اجتماعی این سازمان به نشانی studentcity.isf@ قابل دسترسی است و یادداشت‌ آتی نیز، به معرفی کتاب «راهنمای شغل انتخاب کردن» اختصاص خواهد داشت.

مطالب مرتبط