21 تیر 1404

تکاپوی سبز برای احیای زمین

16 خرداد 1403

آیدا علی اکبری

امسال، روز جهانی محیط زیست به میزبانی عربستان سعودی برگزار می‌شود و موضوع آن بر احیای زمین، بیابان‌زایی و مقاوم‌سازی در برابر خشکسالی متمرکز است.

بر اساس کنوانسیون سازمان ملل متحد حدود 40 درصد از زمین‌های سطح کره خاکی تخریب شده است که مستقیماً نیمی از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و تقریباً نیمی از تولید ناخالص داخلی جهانی (44 تریلیون دلار) را تهدید می‌کند. تعداد و طول مدت خشکسالی‌ها از سال 2000 حدود 29 درصد افزایش یافته است. بدون انجام اقدامات فوری برای کاهش این روند، خشکسالی ممکن است تا سال 2050 بر سه چهارم جمعیت جهان تأثیر بگذارد. آمارها حاکی از این است که در جهان هر 5 ثانیه معادل یک زمین فوتبال خاک فرسایش می‌‎یابد، با این حال، هزار سال طول می کشد تا 3 سانتی متر خاک سطحی تولید شود.

احیای زمین یکی از ستون‌های مهم سازمان ملل در مورد احیای اکوسیستم (2021-2030) است و برای تحقق شعار این روز، واضح است که تغییراتی در عادات و نگرش‌های ما برای کمک به زندگی پایدارتر مورد نیاز است. در این میان نوآوری نقش کلیدی در احیای اکوسیستم‌ها در سراسر جهان و کاهش اثرات خشکسالی دارد.

منطقه ما (آسیا و اقیانوسیه) از نظر تنوع زیستی غنی است و حدود دو سوم جمعیت جهان را در خود جای داده است ، با این حال تغییرات کاربری زمین و تخریب زمین ناشی از عواملی مانند کشاورزی گسترده، جنگل زدایی و شهرنشینی و گسترش مدیریت نشده، تنوع زیستی بسیاری از اکوسیستم‌های زمین را کاهش داده است. خاک‌های سالم مقادیر زیادی کربن ذخیره می‌کنند که در صورت آزاد شدن، موجب افزایش شدید گرمایش سیاره می‌شود. تغییر در مسیرهای آب، آلودگی و مصرف ناپایدار منابع آب باعث ایجاد تنش‌های مرتبط با آب و کاهش تنوع زیستی آبزیان می‌شود. این منطقه با روند تأثیرات فزاینده تنش آبی نیز مواجه است. عوامل متعددی از جمله رشد جمعیت، صنعتی شدن سریع و شهرنشینی و تغییر اقلیم که خشکسالی را تسریع می‌کند، باعث این عوامل می‌شود. اکثریت مردم آسیا و اقیانوسیه در شهرها زندگی می‌کنند و انتظار می‌رود افزایش شهرنشینی تأثیرات تنش آبی و خشکسالی شهری را افزایش دهد. شهرها بیش از نیمی از زباله‌های جهانی و حداقل 60 درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای را تولید می‌کنند که منجر به آلودگی آبراه‌ها و کاهش بیشتر آب شیرین موجود می‌شود.

این آمارها ضرورت توجه بیشتر بر اکوسیستم این منطقه را دوچندان می‌سازد. با احیای زمین و سیستم‌های تولیدی، بشریت می‌تواند آینده‌ای با طبیعت سبز و صفر خالص را تضمین کند و از یک سیاره سالم برای همه محافظت کند.

ترجمه: آیدا علی اکبری


منابع:
worldenvironmentday
unep

مطالب مرتبط