11 تیر 1404

مشکلات شهری قرن ۲۱ با ذهنیت قرن ۱۹ حل نمی‌شود

نویسنده: jdimodir

2 دی 1397

جهاد دانشگاهی واحد اصفهان

کارگاه‌های همایش ملی «شهر خلاق؛ توسعه و ترویج» صبح روز پنج‌شنبه در عمارت باغ زرشک برگزار شد. این برنامه با حضور نمایندگانی از ۸۰ شهر با پتاسیل جهت عضویت در شبکه شهرهای خلاق تشکیل شد.

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، اصفهان در آذر ۱۳۹۴ به عضویت شبکه شهرهای خلاق یونسکو در حوزه صنایع دستی و هنرهای مردمی درآمد. شبکه شهرهای خلاق یونسکو در سال ۲۰۰۴ با تأکید بر ایجاد شبکه‌ای از شهرها با ویژگی مشترکِ خلاق بودن فعال شد.

این شهرها در هفت موضوع ادبیات، سینما، موسیقی، صنایع‌دستی و هنرهای سنتی، هنرهای رسانه‌ای، غذا و طراحی شهری می‌توانند به این شبکه بپیوندند. بدین ترتیب در آستانه چهارمین سال پیوستن اصفهان به شبکه شهرهای خلاق، کارگاه‌هایی با هدف به اشتراک گذاشتن تجارب خود با دیگر شهرهای ایران برگزار شد.

در کارگاه اول، مهدی ژیان‌پور، معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان در باب «مفهوم خلاقیت در شهر» اظهار کرد: خلاقیت یعنی دیدن پدیده‌ها از دریچه‌ای نو و غیر معمول برای به وجودآوردن تجربه‌ای نو.

این استاد دانشگاه و دانش‌آموخته جامعه شناسی افزود: سرعت تغییرات شهرها و سیستم شهری جهان بسیار سریع است و ما نمی‌توانیم مشکلات شهری قرن ۲۱ را  با ذهنیت قرن نوزدهم حل کنیم.

وی افزود: ما شهرها را به عنوان محل‌های ترس، جرم، آلودگی و پستی در نظر گرفته‌ایم و این را فراموش کرده‌ایم که شهرها خالقان ثروتمندی هستند که شکوفایی و کامیابی ملل را رقم می‌زنند.

وی در ادامه به نظریات چارلز لندری نظریه‌پرداز مهم شهر خلاق پرداخت که تأکید دارد شهر همیشه امکانات بالقوه‌ای بیش از آنچه ما تصور می‌کنیم دارد.

در بخش دوم کارگاه سحر موحدی، سرپرست گروه مطالعات گردشگری شهر جهاد دانشگاهی اصفهان در خصوص«راهکارهای پیوستن به شبکه شهرهای خلاق؛ از شناسایی ظرفیت تا تدوین کاربرگ» به ایراد سخنرانی پرداخت.

وی، تجربه موفق جهاد دانشگاهی اصفهان در رابطه با نحوه شناسایی زمینه خلاقیت و تدوین کاربرگ شهر اصفهان در پیوستن به شبکه شهرهای خلاق  را در اختیار شهرهای مدعو گذاشت.

سرپرست گروه مطالعات گردشگری جهاد دانشگاهی اصفهان با اشاره به معیارهای تدوین کاربرگ افزود: باید تعهدات شهرها نسبت به شبکه، طرح‌ها و برنامه‌ها، توسعه مراکز آموزشی، بسترهای ترویج، پویایی اقتصادی زمینه مد نظر و وجود افراد حرفه‌ای در آن در تدوین کاربرگ ذکر شود.

وی ادامه داد: نکته مهم این است که شهر به‌جای تکیه‌زدن بر دستاوردهای گذشته و تاریخی بر سرمایه‌ها و ارزش‌های فعلی خود تأکید کند.

در انتها و در آخرین بخش از کارگاه، محمد حسین قورچانی، مدیر خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری از «شرایط ماندن در شبکه شهرهای خلاق، پس از پیوستن» گفت.

مدیر خلاقیت و فناوری‌های نوین در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: پس از گذشت سه سال از پیوستن اصفهان به شبکه شهرهای خلاق، همایشی را به هدف زمینه سازی عضویت دیگر شهرهای با پتانسیل در شبکه شهرهای خلاق ترتیب دادیم.

وی افزود: رویکرد ما بر خلاف رویکردهای انحصاری برای شهر، توسعه پایدار است و در تلاش هستیم سایر شهرهای ایران را در توسعه خلاقیت سهیم کنیم.

قورچانی با بیان پاره‌ای از فعالیت‌های مدیریت خلاقیت شهرداری در راستای اهداف و مأموریت‌های شبکه شهرهای خلاق در این سال‌ها اذعان کرد: با توجه به ارزیابی عملکرد شهرهای خلاق توسط شبکه، شهرهای خلاق ملزم هستند در چارچوب تعیین شده شبکه شهرهای خلاق عمل کنند.

خبرهای مرتبط

نشانی: خیابان هزارجریب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، خیابان اندیش، بعد از تالار سبز، جهاددانشگاهی واحد اصفهان