- لطفا کتابهایی که در 3 سال اخیر، مطالعه آنها برای هر فرد شهرسازی (اعم از دانشجو و حرفهمند) جز بایدها است، معرفی فرمایید.
با درود و سپاس از دکتر کشانی و همکاران ارجمند جهاددانشگاهی واحد اصفهان؛ بابت زحمات ارزشمندی که در راستای توسعه دانش متقبل شدهاند، با توجه به این که تخصص اینجانب شهرسازی نیست و از طرفی رشته شهرسازی با موضوعات و مفاهیم بینرشتهای (معماری، جامعهشناسی، روانشناسی و هنرهای شهری و…) سروکار دارد، بیشتر آثاری که با موضوعات شهری، روشهای پژوهش در مطالعات شهری و حتی مطالعات فرهنگی و هویتی در شهر و شهروندان منتشر شده است، میتواند برای علاقه مندان مفید باشد.
از بین موضوعات بسیاری که در ذهن اینجانب وجود دارد به دلایلی، خوانش سه کتاب ذیل که در مولف و مترجم مشابهت دارند را به اهل دانش پیشنهاد میکنم:
- کتاب تاریخ جهان (تالیف ارنست گامبریچ، ترجمه علی رامین)
- کتاب تاریخ هنر (تالیف ارنست گامبریچ، ترجمه علی رامین)
- کتاب جامعهشناسی هنر (تالیف و ترجمه علی رامین)
این سه اثر به ترتیبی که ذکر شد میتواند نگاه و شناخت جامعی از تاریخ؛ هنر، زیباییشناسی و تحلیل اجتماعی هنر؛ به مخاطب ارائه کند؛ بهطوری که بعد از خواندن آنها، تفاوت محسوسی را نسبت به قبل از آن درک و دریافت نماید.
با توجه به این که مترجمان و مولفین از دایره واژگان و سلیقه نوشتاری، بهنحو متفاوتی بهرهگیری و اقدام به نگارش میکنند (که البته طبیعی هم هست) این موضوع در نحوه ارتباطگیری مخاطب تاثیرگذار خواهد بود؛ با این اوصاف قلم و ترجمه روان (توسط دکتر علی رامین) در دنبال نمودن مطالب توسط خواننده کمک ارزشمندی کرده و موضوع خوانش و درک اثر را آسانتر میکند.
- جای ترجمه یا تالیف چه کتابی را حوزه ارتباط هنر و شهرسازی، برای مولفان و مترجمان در داخل کشور خالی میبینید.
جای تقریبا خالی هر گونه اثری که با موضوع هنر شهری، هنر عمومی، هنر و منظر شهری، گرافیک، نقاشی دیواری، موسیقی و صدای شهری و … باشد در مجموعه دانشی کشور عزیزمان حس میشود. چرا که در حوزههای مختلفی از جمله مدیریت شهری و سازمانهای متولی فرهنگ و هنر، در زمینههای گوناگون هنری نسبت به طراحی و اجرای پروژهها اقدام شده و هزینه زیادی صرف میگردد و در خلا پژوهش و پشتوانه علمی، لاجرم اثربخشی فعالیتها و ارزش آثار کاهش خواهد یافت.
- آیا میتوانید وبسایت، پادکست یا مجله خاصی را، به مخاطبان معرفی فرمایید که نگاهی تازه و متفاوت به حوزه هنر در مطالعات شهری داشته باشد؟
در حال حاضر مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران اقدام به تهیه و انتشار پادکستهای تخصصی در زمینههای گوناگون مدیریت شهری نموده است، در این راستا و در خصوص هنر شهری هم در حال تولید محتوا و تهیه اپیزودی از مجموعه پادکستهای مذکور (با موضوع شهر و هنر) هستیم.
همچنین به پادکستهایی نظیر «رادیو گفت و گیر»، «پردهگردانی»، «رادیو سرگذشت» و «راه گوش» در زمینه هنر میتوان اشاره کرد که در برخی از اپیزودهای آن به مسائل اجتماعی و شهری هنر پرداخته شده است.
- توصیه نهایی شما به مولفان/ مترجمان و مخاطبان خاص کتابباز در حوزه هنر و مطالعات شهری…؟!
واقعیت این است که امروزه، ما در حوزه هنر شهری و هنر عمومی، دچار کمبود محتوا هستیم. از طرفی در سالهای اخیر و از جانب پژوهشگران و مراکز علمی معتبر خارج از ایران کتب خوبی در این زمینه تالیف و منتشر شده که ترجمه آنها میتواند کمک شایانی به مطالعات تخصصی هنر شهری در ایران داشته باشد. گروه مطالعات هنری مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران امکان همکاری با استادان و پژوهشگران علاقهمند به تالیف و ترجمه در موضوعات گوناگون هنری شهر دارد.
ضمن سپاس از آقای دکتر مهدی یُسری، از شما مخاطبان ارجمند دعوت می گردد نظرات خود را با شماره 09941676447 با ما میان بگذارید.

گذر هفتم کتابخوانی انتشارات