13 تیر 1404
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان:

توسعه صنعت گردشگری از مسیر طرح‌های پژوهشی

نویسنده: ریحانه سادات سجادی

29 آذر 1403

علیرضا حبیبی به مناسبت هفته پژوهش در گفتگو با کارشناس پیگیری طرح‌های معاونت پژوهش جهاددانشگاهی اصفهان، بیان اینکه گردشگری پیش از اینکه یک فعالیت اقتصادی باشد، به عنوان یک پدیده اجتماعی بر روی ساختارهای اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذار است، اظهار کرد: در حوزه گردشگری به دلیل مزایای مثبت آن و تغییراتی که روی اقتصاد یا حتی تبادلات فرهنگی دارد باید با برنامه‌ریزی به سمت جلو پیش برویم و به نوعی هدفمند حرکت کنیم و این میسر نیست مگر اینکه طرح پژوهشی داشته باشیم و براساس یک طرح بالادست حرکت کنیم.

وی تاکید کرد: اگر طرح پژوهشی بالادستی داشته باشیم مسیر برایمان مشخص است به همین دلیل طرح‌های پژوهشی در حوزه گردشگری برای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بسیار حایز اهمیت است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با اشاره به طرح «بازنگری و زورآمد نمودن طرح جامع گردشگری استان اصفهان با رویکرد سرمایه‌گذاری» که توسط تیم معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی اصفهان انجام شده است، گفت: طرح‌های «بازنگری و زورآمد نمودن طرح جامع گردشگری استان اصفهان با رویکرد سرمایه‌گذاری»، مثلث طلایی، همکاری با بخش خصوصی و یا زیرمجموعه‌های طرح جامع و … می‌تواند چراغ راهی برای صنعت گردشگری باشد.

وی با اشاره به چالش میراث فرهنگی در طرح‌های پژوهشی، اظهار کرد: متاسفانه اعتباری برای طرح‌های پژوهشی در دستگاه‌های دولتی دیده نمی‌شود و یا بسیار اندک است بنابراین ناچاریم که با طرح‌های قدیمی کار کنیم.

حبیبی تاکید کرد: اگر اعتبارات بهتری در حوزه پژوهش به میراث فرهنگی داده شود، همه عملکرد خود را براساس اعتبار طرح‌ها انجام می دهیم و دورنمای سیاست‌گذاری ما می‌تواند یک طرح پژوهشی باشد حتی اگر مدیران تغییر کنند، سیاست‌های ما نباید با تغییر صندلی‌ها تغییر کند. در این راستا مسیر راه ما باید مشخص و براساس طرح‌های پژوهشی ریل‌گذاری شود تا به سمت توسعه صنعت گردشگری حرکت کنیم.

وی با تاکید بر اینکه در حوزه صنایع‌دستی و حفاظت از آن پژوهش اهمیت خاص خود را دارد، گفت: در حوزه میراث فرهنگی، حفاظت و صیانت از آثار تاریخی و همچنین برداشت فرهنگ و دانش تمدنی معماری و استفاده از تجربیات گذشتگان و همچنین تبدیل این آثار به ارزش‌های اقتصادی، توسعه گردشگری و فرهنگی و … نیاز به طرح پژوهشی دارد، چراکه بدون طرح هیچ یک از این کارها پیش نمی‌رود و یا اگر پیش رود به نتیجه نخواهد رسید و یا نمی‌توان بهره‌برداری کاملی از آن داشت.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با اشاره به رقابت بالا در حوزه جذب گردشگری دنیا و کشورهای مختلف، اظهار کرد: اگر بدون طرح و چشم‌انداز و یک آینده مصوب در حوزه گردشگری حرکت کنیم به طور قطع نمی‌توان در این رقابت پیروز میدان باشیم، بنابراین اگر ما تعلل کنیم از میدان رقابت عقب می‌مانیم.

وی تاکید کرد: به طور قطع اگر تمام ادارات براساس طرح‌های پژوهشی حرکت کنند، پیشرفت خوبی خواهند داشت.

حبیبی درباره همکاری جهاددانشگاهی به عنوان مجری طرح «بازنگری و زورآمد نمودن طرح جامع گردشگری استان اصفهان با رویکرد سرمایه‌گذاری» با میراث فرهنگی، توضیح داد: جهاددانشگاهی در این طرح نهایت همکاری را با ما انجام داد و در یک پروژه‌ای که دستمزد اندکی گرفت، بسیار بیشتر از انتظار ما کار کرد، اما باید توجه داشت که تصویب طرح‌های گردشگری به عنوان یک سند بالادستی نباید طولانی شود. در حالیکه هنوز این طرح توسط استانداری اصفهان تصویب نشده است.

وی تصریح کرد: در حوزه گردشگری رقابت بالاست، بنابراین هر چه دیرتر این طرح تصویب شود، ممکن است برخی از راهبردهای آن با واقعیت جامعه گردشگری منطق نباشد و نگرانی میراث فرهنگی از طولانی شدن روند تصویب اصلاحات طرح جامع گردشگری همین مسئله است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ابراز امیدواری کرد که از طرح «بازنگری و زورآمد نمودن طرح جامع گردشگری استان اصفهان با رویکرد سرمایه‌گذاری» که توسط جهاددانشگاهی تدوین شده به عنوان سند بالادستی حوزه گردشگری حرکت کنیم.

گفتگو از ریحانه سجادی

خبرهای مرتبط

نشانی: خیابان هزارجریب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، خیابان اندیش، بعد از تالار سبز، جهاددانشگاهی واحد اصفهان