آیتین سعادت ملی، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد پیرامون تازهترین اثر خود کتاب آمار و احتمالات کاربردی گفت: این کتاب، فعالیت مشترکی از من و آقای بامنی مقدم، عضو هیئت علمی گروه آمار دانشگاه علامه طباطبائی است. این کتاب ۸ بخش دارد و فصل اول آن در اصل مقدماتی در توضیح علم آمار بوده که تلاش کردیم به سؤالهای متعددی پاسخ دهیم، برای نمونه، علم آمار چیست؟ در این علم با چه مسائلی روبهرو هستیم؟ داده و مقیاس یا اصطلاحات دیگری که در این حوزه استفاده میکنیم، به چه معناست؟ همچنین فصلهای دوم و سوم و چهارم به تعریف و کاربرد «آمار توصیفی» اختصاص یافت.
این نویسنده با تاکید بر نمودارهای آماری و کاربرد آن در علوم آماری، با اشاره به پرداختن به این مهم در فصل سوم کتاب خاطرنشان کرد: چه افراد با دانش علوم آماری و چه کم و حتی بدون داشتن این دانش میتوانند مخاطبان و بهره بردار این نمودارها باشند.
این محقق با بیان این موضوع که مباحث تئوریکال صرف پاسخگوی نیازها نیست از اهمیت فصول دوم تا چهارم این کتاب گفته و یادآور شد امتیازی که این کتاب در مقایسه با دیگر آثار دارد، این است که در نگارش به مباحث تئوریکِ صرف تکیه نکرده است.
این متخصص آمار ضمن بیان این نکته که دانشآموخته این علوم نباید یک «کتاب آمار سیار» باشد! و نباید فقط یک سری داده را حفظ کرده باشد، اعلام کرد: در بخش نمودارهای آماری تلاش کردیم تا دو نرمافزار اصلی آمار، یعنی SPS و minitab را آموزش دهیم. این دو نرمافزار را بخشبهبخش و مرحلهبهمرحله بهطور دقیق به همراه تصویر معرفی کردیم.
سعادت ملی، در توصیف فصل پنجم و ششم این کتاب بیان کرد: فصل پنجم این کتاب را به احتمال اختصاص دادیم و کوشیدیم در ابتدا توضیح دهیم که احتمال چیست؟ و بگوییم چرا در دوران مدرنی که بسیار علم متحول شده هنوز گروهی از تاس و سکه و مهره استفاده میکنند. مطالب احتمال را با در نظر داشتن این مسئله که دید آماری را هم پوشش بدهد، بدون اثبات بررسی کردیم و همچنین در فصل ششم، متغیرهای تصادفی را توضیح دادیم و با بیان مثالهای متعدد درک این مباحث را تسهیل کردیم.
این پژوهنده ادامه داد: در کل، ذکر مثالها و سؤالات متعدد از امتیازات این کتاب به شمار میآید که همگی به همراه پاسخاند و برای داوطلبان کنکور کارشناسیارشد هم مفید هستند. در واقع، نکتۀ ارزشمند کتاب «آمار و احتمالات کاربردی»، در کنار نرمافزار و نوشتار سادهاش این است که در پایان هر فصل تعدادی زیادی تمرین دارد. این تمرینها حل و به تفصیل بیان شدهاند. نمونۀ تست حلشده با توضحات و تمرین حلنشده شبیه تمرینهای قبلی وجود دارد.
نگارنده این کتاب در نهایت در مورد دو فصل آخر گفت: در دو فصل هفتم و هشتم به متغیرهای تصادفی پیوسته و گسسته که در رشتههای مهندسی بسیار میتواند کاربرد داشته باشد، به تفکیک نظر کردیم و بهطور جداگانه و با مثال مشخص کردیم که کدام موارد مختص رشتههای مهندسی و کدام نمونهها نیز مناسب رشتههای علوم انسانی است. این بخش میتواند برای دانشجویان رشتههای متعدد کاربرد داشته باشد و مورد تأمل قرار بگیرد.
این پژوهشگر در پایان این گفتوگو از هدف نویسندگان کتاب «آمار و احتمالات کاربردی» گفت: هدف اصلی نویسندگان این کتاب این بود که برای دانشجویان رشتههای علوم انسانی، مانند مدیریت، اقتصاد، حسابداری، روانشناسی، کاربرد داشته باشد. آنها در درس «آمار یک» میتوانند از این کتاب استفاده کنند. برای رشتههای روانشناسی در درس «آمار توصیفی» هم میتواند مورد توجه قرار بگیرد. در بین رشتههای مهندسی نیز باید گفت که این کتاب به کار دانشجویان عمران، مکانیک و صنایع خواهد آمد و بهطور مشخص برای درس «احتمال» آنان مناسب است. در رشتههای مهندسی پزشکی، مواد، کامپیوتر و برق نیز برای تدریس «آمار و مهندسی» منبعی درخور اعتناست.
این بخش کوتاهی از گفتوگوی خواندنی دکتر آیتین سعادت ملی نویسنده کتاب «آمار احتمالات کاربردی» چاپ انتشارات جهاد دانشگاهی اصفهان است و علاقهمندان میتوانند متن تفصیلی این گفتوگو را در سایت خبرگزاری ایسنا منطقه اصفهان (اینجا کلیک کنید) بخوانند.
همچنین شما میتوانید این کتاب را از فروشگاه ما به صورت آنلاین (برای هدایت به صفحه خرید اینجا کلیک کنید) و حضوری از کتاب فروشی جهاددانشگاهی اصفهان به نشانی اصفهان، میدان آزادی، بلوار دانشگاه خریداری کنید.