18 مهر 1403

بازدید پژوهشگران جهاددانشگاهی اصفهان از کهن­‌ترین مهمانسرای اصفهان

نویسنده: ریحانه سادات سجادی

6 آبان 1402

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد اصفهان، در این بازدید دوساعته که به همت همکاران گروه مطالعات کالبدی شهر معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی واحد اصفهان هماهنگ شد، مرتضی بخردی به‌عنوان سرپرست کارگاه پروژه معماری داخلی هتل شاه‌عباسی در سال‌های 1344 و 1345، تیم جهاددانشگاهی را همراهی کرد.

مرتضی بخردی یکی از اساتید معماری و مرمت آثار تاریخی در دانشگاه هنر اصفهان است که ۲۵ سال سابقه تدریس و بیش از ۵۰ سال سابقه کاری در حوزه معماری داخلی، هنرهای سنتی، مرمت آثار باستانی و عکاسی را دارد. وی پس از فارغ‌التحصیل شدن از دبیرستان ادب، سال 1347 وارد رشته‌ معماری شد و در سال دوم دانشکده به پروژه‌ معماری داخلی هتل شاه‌عباس پیوست و در کنار کار، از روند پیشرفت پروژه و مراحل طراحی و اجرا عکاسی کرد. از دیگر سوابق حرفه‌ای این هنرمند، علاوه بر مشاور معماری داخلی هتل شاه‌عباسی، می‌­توان به طراحی معماری داخلی موزه هنرهای تزیینی اصفهان و موزه هنرهای معاصر اصفهان، مرمت و باز زنده‌سازی خانه‌های تاریخی بشارت و بخردی در اصفهان و مرتضوی در رفسنجان و تاسیس اولین نگارخانه در اصفهان با عنوان «گالری کلاسیک اصفهان» و … اشاره کرد.

مجموعـه مدرسـه، بازارچه و کاروانسـرا در کنـار خیـابان چـهارباغ اصفهان از آثار معماری برجای‌ مانده از عصر صفوی است که به دستور شاه سلطان حسین صفوی ساخته شد. وی آن را به مادر خویش پیشکش کرد؛ به ‌همین دلیل در زمان قدیم این مکان به کاروانسرای مادرشاه معروف بود. این کاروانسرا درسال 1336 به همت و سرمایه‌­گذاری شرکت سهامی بیمه ایران به هتلی تشریفاتی، مدرن و باشکوه تبدیل شد.

در این بازدید که از فضاهای داخلی هتل عباسی مانند رستوران‌ها، تالارها، راهروهای اصلی، محوطه باغ مرکزی هتل و … انجام شد؛ مهندس بخردی درباره تاریخچه هتل و شکل‌گیری آن، فضاهای پیرامون آن، پروژه مرمت و تبدیل کاروانسرا به هتل، تیم مسئول مرمت هتل، عکاسی و مستندسازی و انجام طراحی برخی از بخش‌های طراحی داخلی هتل (توسط بزرگانی همچون مهندس مهدی ابراهیمیان به عنوان طراح پروژه، استاد جعفر رشتیان به عنوان طراح سنتی، استاد جواد چایچی به عنوان سازنده مبلمان هتل، برادران روحانی به عنوان اساتید گچ‌بر، استاد جباربیک به عنوان استاد نقاشی‌های قاجار، استاد علی مرآتیان به عنوان استاد آینه‌بری، آقای یسائی شاجانیان به عنوان استاد نقاشی‌های صفوی، و مرتضی بخردی به عنوان سرپرست کارگاه)، مصالح، انتخاب و طراحی مبلمان، طراحی سقف‌ها، طراحی بخش احداث شده به‌عنوان فاز جدید هتل عباسی به فاصله 2 تا سال پس از اتمام معماری داخلی هتل اصلی، انجام شده است. 

به گفته مرتضی بخردی، اعتبار اولیه انجام مرمت هتل بالغ‌ بر 16 میلیون ریال بود که پوسته چهار طبقه بخش ورودی یا ضلع جنوبی هتل به کاروانسرای اولیه اضافه شد که اکنون مالکیت این بخش با بیمه ایران است و سایر بخش‌های هتل در تملک اوقاف قرار دارد. همچنین کاشی‌های ورودی هتل که بر خیابان اصلی بود، پیش‌تر طرح دیگری داشت، اما بعدها طرح آن به دلایلی تغییر کرد.

سوئیت‌های صفوی و قاجاری این هتل با سبک معماری و تزئینات داخلی همان دوران که تداعی­‌کننده فضا و چیدمان قدیم دوران صفویان و قاجاریان است، فضایی منحصربه‌فرد را برای این سوئیت‌ها خلق کرده‌­اند. همچنین رستوران چهلستون ­به­‌عنوان رستوران اصلی هتل در دو طبقه طراحی شده که گنجینه‌­ای از هنر معماری و ظرافت منحصر به فرد هنرمندان اصفهانی است. صندلی­‌های این رستوران با طرح داریوش از صندلی داریوش کبیر در نقوش سنگی تخت‌جمشید الهام ­گرفته شده است. نقاشی‌­های دیواری طبقه بالای رستوران به سبک قاجاری و نقاشی‌های طبقه پایین به سبک صفوی است. همچنین محوطه هتل نیز به سبک باغ ایرانی و با معماری مکتب اصفهان در دوره صفوی طراحی شده است.

خبرهای مرتبط

نشانی: خیابان هزارجریب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، خیابان اندیش، بعد از تالار سبز، جهاددانشگاهی واحد اصفهان