25 شهریور 1403

حقایقی درباره شخصیت شغلی

نویسنده: سمیرا قاسمی

کهنه‌ترین تعریفی که از «شخصیت»، در ذهن نویسنده پرفروش‌ترین کتاب نیویورک تایمز حک شده، توصیه مشفقانه پدر اوست در کودکی، با این جزئیات: «دخترم شخصیت درباره صداقته، درباره شرافت و مقاومت برای چیزی که بهش ایمان داری. درباره سازگاری با این‌هاست در طول زمان.»

کارلی فیورینا، در کتاب «راه خودت را پیدا کن» برای ما توضیح می‌دهد که تعریف شخصیت با کلمات دشوار است؛ می‌توان آن را پایداری هر روزه برای حفظ ارزش‌ها در مقابل دنیا، در حالی که تحت فشار، حمله، خشونت و انتقاد هستیم دانست و در ادامه، چهار حقیقت مهم را درباره «شکل‌گیری شخصیت» بیان می‌کند که به این شرح است:

ما و روزهای سخت

داشتن زندگی شغلی معنادار، یا گسترش روابط خانوادگی و تبدیل جهان به جایی بهتر، هرگز بدون تحمل فشار و ناراحتی ممکن نیست. وقتی درگیر وظیفه حل مشکلات معنادار می‌شویم، درمی‌یابیم که مسائل، به رغم داشتن دقیق‌ترین برنامه‌ریزی، هرگز  به آن راحتی و سر راستی که ما انتظار داریم نیست؛ شوخی نیست، سرگرم‌کننده نیست، به اندازه رؤیای ما ظفرمندانه نیست، و فقط این نیست که ما کاری را آغاز کنیم، بلکه اغلب اوقات به این معنی است که باید کار دشوار و بیهوده‌ای را آغاز کنیم!

بنابراین برای اثرگذاری مثبت تا بالاترین حد، باید قدرت شخصیت خود را به نمایش بگذاریم؛ حتی زمانی که تمایلی به آن کار نداریم، حتی وقتی هیچ کس دیگری به آن عمل نمی‌کند، حتی زمانی که انجام آن دشوار است و به ویژه وقتی انجام آن دشوار است.

شخصیت، شناختی ریشه‌دار است که وقتی مسائل سخت پیش می‌رود، ما بر آن اصرار می‌کنیم. ما سرسختی و مقاومت را فرامی‌خوانیم و پیش می‌رویم، چون هیچ چیز معنادار و پایداری، بدون چیزی شبیه مبارزه، به دست نمی‌آید.

هدف، وسیله و توجیههای وسوسه برانگیز

رسیدن به تراز مالی، آسان‌ترین کار در جهان است؛ تغییر در ترازنامه اینجا، چند اصلاح خلاقانه آنجا و تمام. گردش مالی به دست می‌آید اما موضوع اصلی این است که این ارقام چطور به دست می‌آید؟ عامل پیچیده و کوچکی به نام «اصول اخلاقی» وجود دارد: مثل انجام دادن کار درست در هر زمان، چه کسی نظاره‌گر آن باشد و چه نباشد.

 بخش زیادی از رشد شخصیت ما، وابسته به درک تفاوت بین سود کوتاه‌مدت و سود بلند‌مدت است. اگر اصول اخلاقی را نادیده بگیریم، ممکن است به سرعت از شر مشکلی سخت خلاص شویم اما هم‌زمان به تیم خود این پیغام را می‌دهیم که اشکالی ندارد اگر بعضی وقت‌ها اصول را نادیده بگیرید و این شیبی خطرناک، با پیامدهای منفی است. هدف، هرگز وسیله را توجیه نمی‌کند؛ به ویژه وقتی که وسیله، فریبکارانه باشد.

«دیوید بروکس» نویسنده و مفسر فرهنگی، به این وسیله‌های فریبکارانه می‌گوید: «مختل کردن علایق».

او توضیح می‌دهد که ما معمولا ترتیب علایقمان را به هم می‌ریزیم؛ مثلا اگر کسی رازی را به ما بگوید و ما آن را به عنوان موضوع خوبی برای غیبت در مهمانی فاش کنیم، علاقه به جلب توجه را در اولویت علاقه به دوستی قرار داده‌ایم.  اگر در جلسه‌ای بیش از آن که بشنویم، سخن بگوییم، علاقه به درخشیدن را در اولویت یادگیری و همراهی قرار داده‌ایم اما وقتی سودهای فوری، مثل پذیرش، ستایش، نظر مثبت و پیروزی را فدای منافع بلندمدت می‌کنیم، ظرفیتی عمیق‌تر برای صداقت به دست می‌آوریم.

سختی‌ها، شخصیت ما را آشکار می‌کنند و ما باید هر چه لازم است انجام بدهیم تا شریف بمانیم؛ چرا که شرافت، راه حل همه مشکل‌هاست.

آهستگی برای تأمل

تأمل کردن یک مهارت است، به معنی اندیشیدن به رویدادهای زندگی با هدف یادگیری از آن‌ها. برای رشد شخصیت، بهتر است زمانی را در پایان روز به بازبینی اتفاقات آن روز اختصاص دهیم؛ به اینکه چه کسی بودیم؟و چه گفتیم؟ بهتر است تعمق کنیم که می‌خواهیم چه کاری را تکرار و از چه کاری پرهیز کنیم؟ بسنجیم که چقدر مطابق آرمان‌هایمان زندگی کرده‌ایم؟ و آیا از عملکرد خودمان راضی هستیم یا نه؟

برای کسی که برای نحوه زندگی‌اش ارزش قائل است، این رویه‌ای است که او با وقایع زندگی خود انجام می‌دهد. افراد اثرگذار، زمانی را برای دوری از شلوغی زندگی اختصاص می‌دهند و در آن فرصت، عمیقا فکر می‌کنند.

تقلا کردن و دویدن مثل مرغ سرکنده، شاید شیوه زندگی بعضی‌ها باشد اما لازم نیست که ما شبیه همه باشیم. می‌توانیم به وسوسه رفتار=رفتار، رفتار=پاسخ و پاسخ=پاسخ، نه بگوییم و در برابر شتاب‌زدگی آرام باشیم تا میانه‌روی و اعتدال را به زندگی‌مان برگردانیم. صبر کردن، برای تأمل کردن، به منظور تصمیم‌گیری درست، نشانه بلوغ است.

قوی کردن ماهیچه شخصیت

ساختن شخصیت، یک فرایند خودتداوم است و به تاثیر ماهیچه بر بدن انسان بی شباهت نیست. وقتی ماهیچه شخصیت را قوی می‌کنیم، شرافتمان قوی‌تر می‌شود و قادر می‌شویم در آزمون‌های چالش برانگیز بیشتری پیروز شویم. اگر سازمان، برای هشت ساعت در روز کار صادقانه روی ما حساب کرده، هر بار که تصمیم می‌گیریم از رسانه‌های اجتماعی دور بمانیم، برای ساختن شخصیت وزنه زده‌ایم.

اگر خبر بدی دریافت کرده‌ایم، هر بار که تصمیم می‌گیریم پشت خود را صاف کنیم و شانه‌ها را عقب بدهیم و روز جدیدی را با امید آغاز کنیم، برای ساختن شخصیت وزنه زده‌ایم.

وقتی با ذهن، قلب و اراده خود تصمیم به انتخاب شرافت می‌گیریم، با گذشت زمان به شخصیتی تبدیل می‌شویم که همیشه آرزو داشته‌ایم باشیم. فقط باید این فرایند دل‌گرم‌کننده را به آهستگی آغاز کنیم و تصمیم بگیریم که صادقانه وارد رابطه با افراد شویم؛ باید اجازه بدهیم که نیکی، راهش را برود.

سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد اصفهان می‌کوشد با انتشار سلسله مطالب «کار خوانی»، مخاطبان خود را در مسیر رسیدن به شناخت بهتر خود، برای رسیدن به رضایت شغلی یاری کند. یادداشت‌های پیشین، با هشتگ کارـخوانی در شبکه‌های اجتماعی این سازمان به نشانی studentcity_isf@ قابل دسترسی‌ست و یادداشت‌های آتی نیز، به معرفی بیشتر کتاب «راه خودت را پیدا کن» اختصاص خواهد داشت؛ کتابی که راهنمایی برای تشخیص استعداد نهفته و قدرت درونی، سپس تقویت و به کار بردن آن در جهان بیرونی است.

مطالب مرتبط