
کتاب «مبانی نظری و تاریخ علم حفاظت از میراث معماری و مناظر شهری تاریخی» به تالیف دکتر بهنام پدرام، عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان، به تازگی توسط انتشارات نقش مانا و انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان و با همکاری دانشگاه هنر اصفهان منتشر گردید. این اثر به عنوان یکی از منابع کاربردی و آموزشی در زمینه حفاظت از میراث معماری و شهری، تلاش میکند تا دیدگاهی جامع و متوازن میان اصول حفاظت شرقی و غربی ارائه دهد.
این کتاب با هدف پاسخ به نیاز دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان حوزه مرمت و احیای بافتهای تاریخی تألیف شده است. مؤلف در این کتاب تلاش کرده به چرایی حفاظت از میراث تاریخی و ضرورتهای آن بپردازد و با تأکید بر فلسفه حفاظت، مسیر درک بهتر مبانی نظری این حوزه را برای مخاطبان هموار کند.
در این کتاب، علاوه بر بررسی رویکردهای غربی، به اصول و دیدگاههای شرقی در حفاظت از میراث معماری توجهی ویژهای شده و نویسنده با تاکید بر اهمیت تعامل و همنشینی این دو نگاه بر این باور است که حفاظت از معماری و شهر تاریخی را نمیتوان از یکدیگر جدا دانست. این رویکرد جامع، نگاه نوینی به ارتباط میان حفاظت معماری و محیط شهری ارائه میکند. در بخشهای مختلف این اثر، دیدگاههای نظریهپردازان برجسته حفاظت در بازهای تاریخی از نیمه قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیستویکم بررسی و مقایسه شده است. همچنین یکی از ویژگیهای متمایز این کتاب، توجه به اسامی نظریهپردازان شرقی و مقایسه دیدگاههای آنان با نظریهپردازان غربی است. همچنین گزیدهای از پیشینه منشورها، بیانیهها و کنوانسیونهای مرتبط با موضوع و مباحث آیندهپژوهی، محتوای این اثر را غنیتر کرده است.
انتشار این کتاب، گامی ارزشمند در راستای ارتقای آموزش و پژوهش در زمینه حفاظت از میراث معماری و مناظر شهری تاریخی به شمار میرود.