14 آذر 1403

تصمیمات ریز فردی؛ تغییرات درشت جمعی

نویسنده: سمیرا قاسمی

چیزهایی در زندگی هست که نمی‌توانیم بر آن‌ها تأثیری بگذاریم، چیزهایی که دیوید ریکویِ نویسنده، آن‌ها را «حقایق زندگی» می‌نامد و فهرست چهارگانه او، پر اهمیت و درست است:

«هر چیزی تغییر می‌پذیرد و پایان می‌یابد»، «اوضاع همیشه طبق برنامه پیش نمی‌رود»، «درد، بخشی از زندگی‌ست» و «مردم همیشه دوست و وفادار نیستند.»

البته که ما این مسائل را نمی‌توانیم تغییر دهیم، اما نحوه واکنش خود را به آن می‌توانیم انتخاب کنیم؛ این شبیه همان مفهومی‌ست که آلبر کامو در رمان «بیگانه» به کار می‌برد: «برتریِ شدن، به بودن.»

درباره اهمیت واکنش‌ها و تصمیم‌های کوچک در زندگی شخصی و شغلی، این جملات کارلی فیورینا، نویسنده کتاب «راه خودت را پیدا کن» به یاد ماندنی‌ست: «وقتی به سمت تحصیلات عالی و کار خیز برداشتم، متوجه شدم که کیفیت رهبری زندگی من، به انتخاب‌هایم بستگی دارد؛ اینکه این شهر را انتخاب کنم یا نه؟ این شغل را بپذیرم یا نه؟ نظرم را بیان کنم یا نه؟ چون اتخاذ هر تصمیمی، در هر زمان، به مجموعه‌ای از تصمیمات دیگر منتهی می‌شود، درست مثل شاخه‌هایی که از تنه یک درخت می‌روید. چون همه دو راهی‌ها مهم‌اند و تصمیماتی به ظاهر بی‌اهمیت، می‌تواند ما را از مسیری که داریم دور، یا به آن نزدیک کند.»

او که یکی از سخنرانان برجسته دوره‌های کارآفرینی‌ست، در کتاب خود تصریح می‌کند: «بهترین پژوهشی که درباره موضوع قدرت شخصی انجام شده، به این نکته می‌پردازد که فقط ۱۰ درصد موفقیت ما بر مبنای شرایط بیرونی‌ست؛ به این معنا که ۹۰ درصد احساس رضایت ما در زندگی، از منابع درونی ناشی می‌شود؛ یعنی نه شرایط ما، بلکه شیوه واکنش ما به آن‌ها. بنابراین، بروز صفات نیک، ما را تجهیز می‌کند تا قدرت پنهان شده خودمان را پس بگیریم و زمانی که یاد بگیریم از این قدرت عظیم خود استفاده کنیم، می‌فهمیم که چطور عمیق‌ترین ترس‌هایمان را دور کنیم.»

به باور کارلی فیورینا، تقویت مهارت «دیدن مشکلات» و دیدن خودمان به عنوان «حلال مشکلات»، مهم‌ترین و اولین قدم است اما نه دیدن مشکل کافی‌ست، و نه حل کردن آن؛ بلکه برای دست‌یابی به تمام توانایی خود، باید درک کنیم که «چگونگی حل مسئله»، به اندازه حل کردن آن اهمیت دارد.

این، بخشی از تجربه زیسته ارزشمند مدیر عامل سابق شرکت اچ‌پی است: «وقتی به اطرافم نگاه کردم، افراد بسیاری را دیدم که شرایط را به مبارزه طلبیدند و همان‌جایی را که در آن ایستاده بودند، تحت‌تأثیر قرار دادند؛ معلمانی که الگوی من بودند، مدیرانی که قدرتشان را با فروتنی مدیریت می‌کردند، همکارانی که مهربان بودند، حتی وقتی می‌توانستند تنهایم بگذارند یا مرا از سر راهشان بردارند. من درس‌های زیادی گرفتم و به فهرستی کوتاه‌تر اما قدرتمندتر از ویژگی‌های مطلوب دست یافتم:

شجاعت، شخصیت، همکاری و خلاقانه دیدن امکانات.

همه کسانی که من می‌شناسم و موفق شده‌اند هنگام رویارویی با مشکلات، بیشتر اثرگذار باشند، برای دیگران دعا کنند، و در شرایط سخت و طولانی مقاومت کنند، نمونه‌هایی از افرادی با این چهار ویژگی کلیدی هستند. پذیرش یا رد این ویژگی‌ها نیز، فقط به انتخاب خود ما بستگی دارد. پس به جای تمرکز بر هر مقصد دور و نزدیکی که ممکن است هرگز به آن نرسیم، بهتر است این عادات را، روزانه در خودمان تقویت کنیم و ایمان بیاوریم که با این روش، فرصت‌های مناسب، در زمان مناسب، به شیوه‌ای مناسب، خودشان را به ما نشان خواهند داد.»

توصیه این زن موفق به ما چنین است: «از حالا شروع کنید به جمع کردن قدرت‌تان برای تقویت شجاعت، شخصیت، همکاری و خلاقانه دیدن امکانات در خودتان و آن را بروز دهید. اگر بر نیت‌ها، انگیزه‌ها و خواسته‌هایتان تمرکز کنید و علتِ پشت چراها را دریابید، تمام توان خود را خواهید شناخت و این، صادقانه‌ترین حقیقت درباره کیستیِ شماست.»

می‌توانید هر روز این جمله را تکرار کنید: «تمام تلاشم را خواهم کرد تا صادق، عادل، دوست، یاری‌گر، با ملاحظه، غم‌خوار، شجاع و قوی باشم. مسئولیت حرفی که می‌زنم و کاری که انجام می‌دهم را بپذیرم، به خودم و دیگران احترام بگذارم، از منابع خردمندانه استفاده کنم و با انجام این کارها، دنیا را به جای بهتری تبدیل کنم.»

کارلی فیورینا، یادآور می شود که در مسیر این تمرین هر روزه، باید این پنج کلمه را بیشتر به یاد داشت: «من تمام تلاشم را خواهم کرد.»

چرا که اتفاقات رخ خواهند داد، حتما مرتکب اشتباه خواهیم شد، کلماتی گفته خواهد شد که نمی‌توانیم آن‌ها را پس بگیریم، اما می‌توانیم تمام تلاشمان را بکنیم تا دوباره فقط به کارهای مهم‌ بها بدهیم، و به درستی عمل کنیم. می‌توانیم فضیلت‌ها را آهسته آهسته در خودمان تقویت کنیم، می‌توانیم با انکار چیزی که اکنون هستیم، و تلاش برای چیزی که می‌توانیم بشویم، از این لحظه به بعد، خودمان را  با انتخاب‌های عاقلانه‌تری تعریف کنیم و یادمان باشد که باید، مدام از کوچک‌ترین نشانه‌های شجاعت و امید، در خودمان و دیگران قدردانی کنیم.

تک‌تک ما، هر روز و هر لحظه، با انتخاب‌های درستِ کوچک در شیوه رفتارمان با دیگران، می‌توانیم در مسیر درست زندگی بمانیم، یا با تصمیمی اشتباه از آن خارج شویم و جهان را، به کام خودمان و دیگران تلخ کنیم؛ در نهایت، انتخاب، با ماست.

سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد اصفهان می‌کوشد با انتشار سلسله مطالب «کار خوانی»، مخاطبان خود را در مسیر رسیدن به شناخت بهتر خود، برای رسیدن به رضایت شغلی یاری کند. یادداشت‌های پیشین، با هشتگ کارـخوانی در شبکه‌های اجتماعی این سازمان به نشانی studentcity_isf@ قابل دسترسی‌ست و یادداشت‌های آتی نیز، به معرفی بیشتر کتاب «راه خودت را پیدا کن» اختصاص خواهد داشت؛ کتابی که راهنمایی برای تشخیص استعداد نهفته و قدرت درونی، سپس تقویت و به کار بردن آن در جهان بیرونی است.

مطالب مرتبط